În cadrul procesului de restaurare a bisericii Parohiei „Sfântul Gheorghe” – Lozonschi din Iași, părintele paroh Bogdan Racu a organizat zilele trecute două evenimente menite să aducă în prim plan istoria locașului de cult, cât și personalitatea principalilor ctitori. Astfel, în data de 22 octombrie a avut loc la parohia ieșeană Atelierul tematic „Istoria oamenilor și a locurilor”, care l-a avut ca invitat pe pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, iar în data de 24 octombrie, în cadrul „Zilei porților deschise”, istoricul și cercetătorul Marius Chelcu a susținut conferința „Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi – între legendă și adevăr istoric. Argumente pentru protejarea, renovarea și promovarea unui monument”.
Atelierul tematic «Istoria oamenilor și a locurilor» a fost organizat de Parohia „Sfântul Gheorghe” - Lozonschi din Iași în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, invitat fiind părintele decan Ion Vicovan.
Printre participanții la atelier s-au numărat și studenți teologi ieșeni, care au acceptat să ne relateze câteva impresii de la eveniment.
„În data de 22 octombrie 2021, după Sfânta Liturghie, a avut loc un atelier tematic cu titlul «Istoria oamenilor și a locurilor». Acest eveniment a avut loc la Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi din Iași, fiind organizat de această parohie în parteneriat cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza” din Iași» – Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae». În cadrul acestei activități, ne-am bucurat să îl avem printre noi ca invitat pe pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă. La acest eveniment au participat pr. prof. dr. Bogdan Racu și studenții Facultății de Teologie. Ne-au fost prezentate elemente generale ale acestui eveniment, printre care s-au remarcat informații privitoare la realizarea documentațiilor tehnice pentru restaurarea și consolidarea Bisericii «Sfântul Gheorghe» și «Sfânta Ecaterina» – Lozonschi. Am avut deosebita plăcere de a asculta câteva lucruri, noi pentru mine, referitoare la istoricul acestei parohiei. Am aflat, pe această cale, faptul că a fost ctitorită acum aproximativ 200 de ani, că mormântul ctitorului se află chiar sub construcția acestei bisericii și că această biserică a devenit și monument istoric”, a declarat Alexandru-Mihai Brăescu, din anul IV- specializarea Teologie Pastorală, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – Iași.
„Prezentarea acestor informații mi-au stârnit curiozitatea, le-am ascultat cu interes și consider că au contribuit la dezvoltarea mea și la faptul că am putut afla lucruri noi și de un interes major referitor la biserica unde particip cu drag de fiecare dată la slujbele și orele de tutoriat din cadrul facultății noastre. În concluzie, mă bucură nespus faptul că am avut oportunitatea de a descoperi lucruri noi legate de istoricul și evoluția acestei parohii, și, în plus, am putut afla elemente noi și captivante legate de acest proiect de restaurare, care a fost cu totul nou pentru mine”, a adăugat Alexandru-Mihai Brăescu.
„Participând la această activitate, mi-am dat seama cât de important este un loc atât pentru prezent, cât și pentru viitor. El îți amintește de oamenii ce au trăit acolo și astfel intri în comuniune cu ei, trecutul și prezentul unindu-se tainic. Un cuvânt al părintelui Ion Vicovan – «Locurile sunt strâns legate de oameni» - mi-a amintit de vechiul proverb popular «Omul sfințește locul». Acest aspect se aplică și în cazul Bisericii «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi. Boierul Iordache Lozonschi a construit această biserică minunată, cu hramul «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Muceniță Ecaterina», ca un odor de mare preț adus lui Dumnezeu, cât și oamenilor din timpul său, dar și a celor care și astăzi caută un moment de liniște la adăpostul ei. Am aflat în cadrul întâlnirii că așa de mult a fost legat boierul de ctitoria sa, încât prin testament și-a exprimat dorința ca să fie înmormântat în interiorul ei. A fost un eveniment folositor atât din punct de vedere al informațiilor prezentate, cât și din perspectivă duhovnicească. În încheiere, doresc să le mulțumesc celor care au organizat evenimentul, părintelui paroh Bogdan Racu și să le urez multe binecuvântări în demersul de restaurare a monumentului istoric pe care îl reprezintă Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi”, a spus Matei-Ioan Bălțat, anul IV - specializarea Teologie Pastorală, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași.
„Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi – între legendă și adevăr istoric. Argumente pentru protejarea, renovarea și promovarea unui monument”
Duminică, 24 octombrie, a fost organizată la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Lozonschi „Ziua porților deschise”. În cadrul evenimentului, istoricul și cercetătorul științific Marius Chelcu de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” – Academia Romînă, Filiala Iași, a susținut conferința „Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi - între legendă și adevăr istoric. Argumente pentru protejarea, renovarea și promovarea unui monument”.
Enoriașii parohiei prezenți la eveniment s-au declarat încântați de conferința organizată de parohie, după cum arată declarațiile de mai jos.
„Este foarte important să ne cunoaștem istoria, în general. Nu-ți cunoști istoria, nu poți lua decizii corecte în prezent și nu ai viitor. Este foarte important ceea ce fac istoricii mai tineri și faptul că se apleacă asupra amănuntelor, deoarece acesta dau răspunsul corect la datele istorice în general. M-a impresionat pozitiv prelegerea domnului Marius Chelcu, care a prezentat atât de multe date amănunțite despre parohia noastră”, a subliniat Ioana Calance.
„Apreciez inițiativa părintelui paroh Bogdan Racu de a-l invita pe istoricul Marius Chelcu , care a prezentat amănunțit enoriașilor parohiei documente privind istoricul Iașului și a bisericii. Ne-a impresionat modul de prezentare a informațiilor, care a creat în inimile noastre mândria că facem parte din această parohie. Este lăudabilă inițiativa părintelui de a organiza periodic cateheze ce lămuresc enoriașii cu învățătura de credință. Este un început foarte bun și sperăm ca toți enoriașii să fie alături părintelui pentru a reuși restaurarea monumentului istoric Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi”, a spus Gheorghe Grădinaru.
„Prezentarea istoricului Marius Chemu a adus date noi despre oamenii care au contribuit la construirea Bisericii «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi și a evidențiat aspecte interesante, mai puțin cunoscute, din dezvoltarea orașului Iași, în secolele XVII - XIX. Prezentarea mă îndeamnă să citesc mai mult despre istoria orașului Iași”, a declarat Dorin Groza.
„Am aflat că atestarea și legitimitatea socială, culturală, artistică și chiar economică a diferitelor zone ale Iașului au dat-o în primul rând bisericile. Mi s-a confirmat faptul că viața comunităților parohiale a avut și are ca punct central biserica, prin care Dumnezeu lucrează la buna așezare a locurilor și a relațiilor dintre oameni și poartă de grijă unei viețuiri rodnice, prin care fiecare se poate învrednici de onoarea de a fi primit ca lucrător la planurile Sale. Mi s-a confirmat faptul că rațiunile construirii bisericilor și mai ales ale înveșnicirii lor în peisajul arhitectural al Iașului sunt dincolo de rațiunile omenești. Oameni săraci din vechime, trăitori în condiții precare, au ridicat biserici mari, frumoase din care să se înalțe slava măreției lui Dumnezeu; noi, oamenii bogați de astăzi, cu spațiu personal infinit, vrem să închidem această măreție în biserici mici. Am aflat că din cauza căderii noastre personale și colective în păcat încercăm (vai, fără succes!) să suplinim rolul Bisericii în cetate prin rânduieli lumești”, a subliniat Mihăiță Horodincă.
„Este nevoie de o prețuire a moștenirii pe care cei dinaintea noastră ne-au lăsat-o”
„Duminică, 24 octombrie 2021, am participat împreună cu enoriașii Bisericii «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi din Iași, la conferința susținută de dr. Marius Chelcu, cercetător la Institutul la Institutul de Istorie «A.D. Xenopol» din Iași, conferință organizată în biserică, la sfârșitul Sfintei Liturghii. Am avut bucuria de a fi introduși în istoria locurilor unde dăinuiește biserica cu hramul «Sfinții Gheorghe și Ecaterina», ctitorie a boierului Iordachi Lozonschi și a soției sale Ecaterina. Biserica a fost zidită în anul 1800 pe locul unei bisericuțe din lemn cu hramul «Sfântul Gheorghe», datând din secolul al XVII-lea. Am aflat că biserica a fost construită într-o zonă marginală a orașului din acea vreme, o zonă a breslelor (breasla croitorilor și ișlicarilor în zona bisericii), pe un teren măcinat de cursuri de apă. La acea vreme, între Biserica «Talpalari» și Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi exista o râpă denumită și Râpa Pevețoaiei, după numele Măricuței Pevețoaiei, un personaj interesant a acelor vremuri, fără a fi de viță nobilă. Acea râpă, străbătută de apele care se adunau din dealul Copoului și își urmau cursul către Bahlui, a fost acoperită cu pământ din toate zonele orașului și este locul în care acum se află Parcul Junimea, în spatele blocurilor din Piața Unirii (fosta Agenție CFR). Din cercetarea domnului dr. Marius Chelcu, denumirea de «Biserica Domniței», sub care a mai fost cunoscută biserica în secolul al XIX-lea, ar proveni din implicarea Mărioarei Sturdza, mama domnitorului Mihalache Sturdza (domn al Moldovei între anii 1834-1849), a cărei reședință a fost în fostul Palat Domnesc, clădirea actuală a Facultății de Teologie din Iași, clădire aflată vis-a-vis de Biserica «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi, care a fost construită de către tatăl domnitorului Mihalache Sturdza, vistiernicul Grigoraș Sturdza. Lângă biserică, pe terenul din curtea bisericii, a fost construită o casă a doamnei Sturdza, casă care a fost în secolul XIX Ambasada Prusiei în Moldova. Istoria ne arată contribuția oamenilor simpli, a meșteșugarilor, în construirea bisericii. Oameni ca boierul Iordachi Lozonschi, împreună cu Breasla Croitorilor și Ișlicarilor au construit această minunată biserică, lăsată moștenire Iașului și în mod special Parohiei «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi din Iași”, a detaliat Mihaela Pavăl.
Mai multe detalii despre rațiunea organizării celor două evenimente ne-a oferit pr. paroh Bogdan Racu: „Procesul de restaurare a bisericii Parohiei «Sfântul Gheorghe» – Lozonschi din Iași înseamnă o bună cunoaștere a stării actuale a lăcașului de cult, analiză care s-a făcut în prima etapă desfășurată în anul 2020 prin realizarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (faza DALI) și un plan amplu care prevede intervențiile care se vor face pentru consolidarea și restaurarea monumentului, realizat anul acesta prin alcătuirea Proiectului tehnic al lucrărilor ce vor fi efectuate (faza PTh), sperăm în cel mai scurt timp, prin găsirea resurselor financiare necesare. Alături de acestea este nevoie și de o prețuire, venită în urma unei cât mai bune cunoașteri, a moștenirii pe care cei dinaintea noastră ne-au lăsat-o. De aceea, pe lângă expertizele tehnice realizate de specialiști, comunitatea are obligația morală de a se apropia cu recunoștință de cunoașterea personalității ctitorilor bisericii și a evenimentelor din viața ei. Evenimente ca cele din 22 octombrie, la care a participat părintele decan Ion Vicovan, și din 24 octombrie, când l-am avut ca invitat pe istoricul și cercetătorul Marius Chelcu, sunt pași făcuți împreună cu enoriașii pentru cunoașterea istoriei bisericii parohiale și a comunității din jurul ei”.