Preot dr. prof. Bogdan Racu

Preoți slujitori Decembrie 5, 2014

       S-a născut la 24 iunie 1980 în orașul Iași. După terminarea ciclului gimnazial în cadrul Liceului Internat „Costachi Negruzzi” din Iași, a pășit pe calea teologiei, urmând întreg „cursus honorum” al studiilor teologice: Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, cursurile de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (Secția Pastorală) și apoi, tot în cadrul aceleiași facultăți cursurile de masterat în teologie, secția istorică – practică. Teza de licență în teologie, intitulată Ioan Irineu Mihălcescu, Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, și lucrarea de disertație Ioan Irineu Mihălcescu, profesorul mitropolit. Studiu de caz asupra pastoraţiei intelectualilor au fost alcătuite sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, primind avizul îndrumătorului pentru a fi publicate. Școala doctorală a urmat-o la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, avându-l ca îndumător pe Pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, sub îndrumarea căruia a alcătuit lucrarea Activități culturale bisericești în Moldova în perioada fanariotă (1711-1821) cu care a obținut titlul de doctor. Pasiunea pentru teologie a fost dublată de cea pentru istorie, astfel că părintele Bogdan Racu a urmat și cursurile de licență ale cadrul Facultății de Istorie din Iași, susținând teza de licență cu titlul Personalitatea și activitatea culturală a mitropolitului Iacov Stamati (1792 – 1803), lucrare alcătuită sub îndrumarea prof. dr. Petronel Zahariuc, actualul decan al instituției.
Părintele Bogdan Racu este căsătorit cu doamna Ana, profesor de muzică și redactor al Postului de Radio „Doxologia” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, împreună având doi copii: Alexandra și Ioana.
       Părintele și-a început activitatea în cadrul Centrului eparhial Iași ca muzeograf la Paraclisul mitropolitan „Sf. Nicolae Domnesc” din Iași, iar apoi ca ostenitor în cadrul sectorului învățământ, în prezent fiind inspector pentru învățământ și cateheză parohială.
Paralel cu activitatea administrativă părintele desfășoară și o frumoasă activitate didactică în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, unde a predat obiectele teologice: Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Istoria Bisericii Universale, Patrologie, Teologie Dogmatică Ortodoxă, Teologie Morală și disciplina laică de Bacalaureat: Istorie. Ostenelile sale i-au fost răsplătite prin premii obținute cu elevii la Olimpiada națională de Religie pentru Seminarii, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române și la examenul de Bacalaureat. În semn de apreciere a activității sale didactice, Ministerul Educației l-a selectat în mai multe rânduri în comisia națională de corectură la olimpiadă. Părintele Bogdan are gradul I didactic.
       În anul 2006, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a hirotonit diacon. A slujit până în anul 2007 la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași. Pe data de 29 iulie 2007 a fost hirotonit preot la Catedrala Veche „Sf. Gheorghe” din Iași, iar în luna decembrie 2007 a fost hirotesit duhovnic. În perioada 2007 – 2015 a fost preot slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași. Activitatea liturgică de la catedrală a fost completată cu experiența pastorală dobândită prin supliniri sau slujiri la diferite biserici de enorie din eparhie, cea mai lungă suplinire fiind la Parohia Moreni, Com. Prisacani, Protopopiatul Iași 2. Părintele are gradul I în preoție, iar în 23 iunie 2013 Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a acordat rangul de iconom stavrofor.
 

Data hirotonire: 2007-07-27